Gaz problemi, Aşırı gaz Çıkarma problemi, fazla yellenmek, aşırı osurmak, fazla gaz çıkartma sebepleri. kokusuz gaz çıkarma, bağırsaklarda gaz problemi, aşırı yellenmek , osurma problemi, çok osurmak
Arkadaşlar bu yazı doktor tuncay filizden alıntıdır. sayfanın altında da ilgili yazının URL adresi paylaşılmıştır.
Karın gazı nedir?
Karın gazı ya da şişkinlik diye ifade edilen duygu, bağırsaklarda biriken gazdır. Bağırsak gazları; oksijen, nitrojen, hidrojen, karbondioksit ve metandan ibarettir. Bunların hepsi de kokusuzdur. Kötü kokuya neden olan hidrojen sülfürdür. Gaz, en yoğun kalın bağırsakta oluşur. Kalın bağırsak bakterileri, besinlerdeki karbonhidratları parçalarken gaz açığa çıkar.
Ne tür sıkıntılara yol açar?
Sürekli gaz çıkarmak sıkıntı vericidir. Gaz çıkarmak, geğirerek ya da yellenerek olur. Bir gün içinde 10-15 defa yellenmek son derece normaldir. 20'den fazlası ise anormaldir. Gaz sıkışmalarında ise yellenme daha azdır. Gaz sıkışmaları sıklıkla şu duygular ile dile getirilir:
"Karnım ağrıyor. Bazen çatlayacak gibi oluyorum. Bir gaz çıkarsam rahatlayacağım."
"Öyle şiştim ki nefes alacak halim yok."
"Bu gaz beni bıktırdı. Hani arada sol omuzuma ve göğsüme vurmaz mı? İşte o zaman kalp krizi korkusu yaşıyorum."
Neden olur?
Aşırı hava yutmak, mide gazına neden olur. Sigara içenler, sakız çiğneyenler ve hızlı yemek yeme alışkanlığı olanlar sık sık hava yutarlar. Kolit adı verilen kronik kolon hastalıkları, kolon divertikülleri, Hassas Bağırsak Sendromu, gaz ve şişkinliğe yol açar. Antibiyotikler, romatizma ilaçları, vitamin hapları şişkinliğe yol açan diğer nedenlerdir.
Laktoz ve gluten intoleransı olanlar kolay gaz çıkartamazlar, bu nedenle karın şişkinliğinden yakınırlar. Bağırsakların bakteri ya da virüs enfeksiyonları uzun süre devam ederse gaz ve şişkinliğe neden olur. Nihayet kolon tümörleri de şişkinliğe neden olabilir.
İntolerans nedir?
Besinlerin özünde değişik yapılarda karbonhidrat ve protein vardır. Bunların vücut tarafından sindirilemediği durumlar intolerans olarak tanımlanır. Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerdir. Bunu sindirmek için vücut tarafından üretilen Laktaz enzimi gerekir. Laktaz enzimi yok ya da yetersiz ise sütteki laktoz parçalanamaz. Bu durum şiddetli gaz sıkıntılarına yol açar. Yaş ilerledikçe laktaz enzimi azaldığından süte karşı intolerans daha sık görülür.
Benzer şekilde meyve ve sebzelerdeki Fruktoz adlı şeker ile buğdaydaki Gluten adlı proteine karşı da intolerans gelişebilir.
Yapay tatlandırıcılarda bulunan Sorbitol gaz yapabilir. Sorbitol; şeftali, elma ve erikte de bulunduğundan gaz şikayeti olanlar bu tür meyvelerden uzak durmalıdır.
Ne yapmalıyız?
Az ama sık aralıklarla beslenin, besinleri iyice çiğneyerek yutun. Akşam yemeğinizi erkene alın, olabildiğince hafif gıdalar tercih edin. Yağı azaltın. Sigarayı bırakın. Sağlıklı yaşam için lifli gıdalar tüketmek gerekir. Ancak gaz ve şişkinlik varsa bu tür gıdaları daha az tüketin. Sebze, meyve, fasulye, nohut ve bezelyeden uzak durun.
Diş sağlığı hazım için son derece önemlidir. Eksik ya da çürük dişler, kusurlu diş protezleri gaza neden olabilir. Diş bakımına özen gösterin, proteziniz varsa yerinden oynamadığına emin olun.
Gaz ve şişkinliği hafife almayın. Bu sıkıntılar son derece ciddi bir bağırsak hastalığının belirtisi olabilir. Bunun için tam ve sistemik bir muayene gerekir.
Nasıl tedavi edilir?
Gaz yaptığına emin olduğunuz besinlerden uzak durun. Yağ tüketimini azaltın. Doktorunuzun önerisi dışında ilaç kullanmayın.
Şunlardan uzak durun
*Sebze, baklagil, meyve
*Buğday ekmeği
*Kepek
*Kek, kurabiye, simit
*Süt, yoğurt
*Bira
*Sakız
Alıntıdır...
yazar: doktor tuncay filiz
http://www.haberturk.com/yazarlar/dr-tuncay-filiz/544955-gaz-deyip-gecmeyin